Figyelem fejlesztése

Törpetanoda: Ötletek gyermeke képességeinek fejlesztéséhez

torpetanoda_anya_es_gyerekNagyon sok szülő  aggódva tapasztalja, hogy gyermeke számára nehézséget okoz az olvasás, írás, helyesírás elsajátítása, sok gyakorlás ellenére sem fejlődik olyan ütemben ahogyan elvárható lenne.  Ilyenkor a szülő még több gyakorlással, esetleg büntetések, jutalmak kilátásba helyezésével próbálná ösztönözni gyermekét a tanulásra, ami egészen odáig vezethet, hogy a csöppségnek elmegy a kedve az iskolától, és kétségbeesetten tiltakozik, ha feladatlapot, vagy könyvet nyomnak a kezébe.

  Fontos tudni, hogy a gyermek tanulási teljesítménye nagyon sok részképesség együttes fejlődésének az eredménye.  Ha bármely részképesség területén elmaradás vagy hiányosság tapasztalható, akkor ezen terület erősítése nélkül hiába a rengeteg gyakorlás, és a szülői szigor, a gyermek számára továbbra is csak „nyűg” lesz a tanulás. Cikksorozatunkban ezeket a részképességeket szeretnénk áttekinteni, lehetőséget adva a szülő számára, hogy otthoni gyakorlással, vagy szakember, fejlesztő pedagógus segítségét kérve megteremtse gyermeke számára a lehetőséget, hogy sikereket érjen el, és önbizalma erősödjön.

Az egyik legfontosabb terület a figyelem, s annak zavarai. Gyakran szembesülünk azzal, hogy gyermekünk figyelme elkalandozik, elfárad, nagyon rövid ideig köthető le feladatokkal, olyannak tűnik, mintha el sem jutna hozzá, amit mondunk neki.  A szülő megfelelő hozzáállással, s a probléma felismerésével maga is sokat tud segíteni gyermeke figyelmének fejlesztésében, de érdemes szakember tanácsát, segítségét is kérni ebben.  Néhány játékos, figyelemfejlesztő ötlettel és feladattal szeretnék segítséget nyújtani a tanácstalan szülők számára.

–          Látszólag hasonló képek közti apró különbségek észrevetetése, megkeresése.  Ehhez nagyon sok kép található az interneten is, de fejlesztő boltokban is kaphatók már olyan kiadványok, amelyek ilyen és ehhez hasonló feladatokat tartalmaznak.

–          Memóriakártyák: nagyon sokféle memóriakártya kapható fejlesztő játékboltokban, de otthon is el lehet ezeket készíteni, s nem csak a figyelem, hanem az emlékezet fejlesztésében is nagy segítséget adnak.

–          Minta másolása, mintakövetés, soralkotás. Pl. logikai készlet elemeiből sorminta másolása, vagy folytatása.

–          Zajok megfigyelése: lehajtott fejjel, csukott szemmel kell a zajokra koncentrálni, utána elmesélik mit hallottak.

–          Képek közül válogatás, az egyforma, vagy előre megbeszélt formák bejelölése, karikázása.

–          Képkeresés: keresd meg a nagy képen a kicsit!  Ehhez a játékhoz is számtalan feladványt találhatunk az interneten is.

–          Hallási figyelem fejlesztéséhez nagyon jó lehetőség a mese.  Rövid mesékből válogassunk, meséljünk a gyermeknek, majd tegyünk fel kérdéseket a hallottakkal kapcsolatban.

Amennyiben a szülő úgy érzi, egyedül tehetetlen, és szüksége van szakember, fejlesztő pedagógus segítségére, erre lehetősége van a Törpetanodában.